Mazanec

08.04.2023

INGREDIENCE

  • 150ml mléka
  • 20g čerstvého droždí
  • 50g cukru krupice
  • 350g hladké mouky
  • 3 žloutky + trochu bílků na potření
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžičky citronové kůry
  • špetka soli
  • hrst rozinek a rum
  • plátky mandlí

POSTUP

Nejprve, nejlépe den předem, naložím rozinky do rumu.

Začnu zahřátím mléka s cukrem, aby bylo vlažné. Do teplého, ne horkého mléka, rozdrobím droždí a nechám ho cca 5 minut aktivovat. Mezitím si do misky připravím mouku, vanilkový cukr, žloutky, citronovou kůru a sůl. 

Kvásek přileji do misky a pustím se do hnětení těsta. K vyhnětenému těstu ještě přimíchám rozinky a nechám jej hodinu kynout. 

Vykynuté těsto přemístím na plech, potřu bílkem a posypu plátky mandlí. Předehřeji si troubu na 160°C a připravený mazanec nechám ještě kynout cca půl hodiny.

Peču na 160°C asi 45 minut.

© 2019 Recepty od Kláry. Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky