Mazanec
08.04.2023
INGREDIENCE
- 150ml mléka
- 20g čerstvého droždí
- 50g cukru krupice
- 350g hladké mouky
- 3 žloutky + trochu bílků na potření
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžičky citronové kůry
- špetka soli
- hrst rozinek a rum
- plátky mandlí
POSTUP
Nejprve, nejlépe den předem, naložím rozinky do rumu.
Začnu zahřátím mléka s cukrem, aby bylo vlažné. Do teplého, ne horkého mléka, rozdrobím droždí a nechám ho cca 5 minut aktivovat. Mezitím si do misky připravím mouku, vanilkový cukr, žloutky, citronovou kůru a sůl.
Kvásek přileji do misky a pustím se do hnětení těsta. K vyhnětenému těstu ještě přimíchám rozinky a nechám jej hodinu kynout.
Vykynuté těsto přemístím na plech, potřu bílkem a posypu plátky mandlí. Předehřeji si troubu na 160°C a připravený mazanec nechám ještě kynout cca půl hodiny.
Peču na 160°C asi 45 minut.